Search
  • Saghi Helmi

Composiet Facings met Digital Smile Design....wat is dat?

Updated: Apr 9, 2020

Mooie witte tanden...dat willen we allemaal jong en oud, maar tegen welke prijs en met welke voor en nadelen?

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel oplossingen binnen tandheelkunde waar wij met minimale aantasting van het glazuur, de vorm en kleur van tanden kunnen verbeteren. 


Met behulp van Digital Smile Design gaan wij eerst op zoek naar de noodzaak van de behandeling. Vaak denkt men aan de hand van trends zelf al een oplossing te hebben, maar vergeet niet elke situatie en iedere mens is anders. Met de tools die wij dankzij digitale technologie hebben kunnen wij op een eenvoudige en patient vriendelijke manier en aan de hand van de gezichtskenmerken individuele Smile analyse maken en van daaruit de juiste behandeling kiezen.


Deze analyse kunnen wij met de patient bespreken en ook in de mond uit testen in een Test-Drive sessie...studio lichten, camera en fotoshoot met voor en na foto's. De patient kan dan aan de hand van de foto's en gegevens een betere bewuste keuze maken. De tandarts kan ook aan de hand van deze analyse een betere keuze maken voor materiaal gebruik of strategie om aan de wensen van de patient te voldoen...wordt het een digitaal aangestuurde doorzichtige beugel, Invisalign, of alleen bleken, facings, kronen of niks doen of alles doen? Een tand of meerdere tanden erbij betrekken...beet verhogen of niet? Tandvlees correctie? Is het snel haalbaar of juist niet?


​​
Maar goed...stel dat je uit de analyse voor composiet facings gaat kiezen...omdat je naast de kleur ook de vorm van je tanden en je glimlach wil verbeteren...dat kan! Wij kunnen het 3d ontwerp van de nieuwe tanden printen en met behulp van een doorzichtige mal en flowable composiet deze direct over het glazuur van de tanden aanbrengen. Het liefst doen wij dit zonder het slijpen van gezond tandvlees. Wij zandstralen het glazuur voor retentie en verwijderen waar nodig caries, oude vullingen en scherpe hoeken. Dit is meer tand vriendelijk dan voorheen, waar wij standaard het hele oppervlakte van de glazuur moesten slijpen en uit de hand een tand modelleerden. De composiet facings worden op hoog glans gepolijst en afhankelijk van de beet wordt er aanvullend een nacht bescherming gegeven. Dit beschermt de facing tegen breuk, zeker in de eerste maanden, totdat het beet gewend is geraakt aan de nieuwe vorm.


Dit soort composiet facings heten Direct Natural Restoration Facings van Digital Smile Design, oftewel Light Dentistry. De kleur wordt samen met de patient bepaald. Je kan ongeveer 5 jaar genieten van deze facings, de buitenste laag moet jaarlijks gepolijst worden en na 5 jaar kan je kiezen om hetzelfde mal te gebruiken en een nieuwe laag aan te brengen of over te gaan naar porseleinen facings die digitaal gekopieerd zijn van je eerste smile design. Als je ooit naar het buitenland verhuist of op vakantie een ongeluk krijgt kan een digitaal uitgerust tandartspraktijk (liefst een DSD Clinic) je design doorgestuurd krijgen en het vorm herstellen of kopiëren. Dit is een van de vele voordelen van digitaal werken binnen tandheelkunde.


Kan elke tandarts dit soort facings plaatsen? Nee, alleen tandartsen die hiervoor door Digital

Smile Design zijn opgeleid en gecertificeerd zijn. Waarom? Omdat het succes van deze facings is niet alleen afhankelijk van de handigheid van de tandarts maar ook het begrip van het achterliggende smile design concept en het juiste gebruik van materialen.

Worden deze facings vergoed in Nederland? Als je verzekering dekking hoog genoeg is kan je deze gedeeltelijk terug krijgen, let op er zijn extra kosten verbonden aan de smile analyse die meestal niet volledig door de zorgverzekeraar wordt vergoed.
13 views0 comments

©2020 by Helmi's Dental Care. All rights reserved.